29 Mart 2014 Cumartesi

Havada bulut sen beni unut..

Bıçak gibi keskin olur bazen bulutların hatları .. havanın rengine tezat bir cetvel ile ayırmıştır kendini boşluktan..hangisinin daha parlak olduğunu anlamadığınız bir mavilik ve beyazlık arasında kalır gözleriniz . hele hava “kaçık” etmeden biraz önce ise mavi-gri üzerinde kalıverir birkaç isyankar beyaz parça fırça darbesi gibi ..  anlatırken bile gülümsetiyorbenı bu sert ayrımın verdiği yumuşak hisler ..
Bazen bir düzendedir , küme küme ilerler nereye gittiği , nereden geldiği belli olmaksızın.. peşine takılıp nerede sonu başı merak olur içinize .. çizgi filmlerdeki gibi bir gökkuşağı kondurmak isterseniz kenarından yere kadar uzanan .. sonra altından geçmeyi düşünürsünüz belki J .. herbir küme bir tanıdık şekil ararsınız eğlendirirsiniz kendinizi bu çocukça oyunla.. 
 Münih ..
 
 Maltepe Sahil
 
 yine direksiyonda atraksiyon resim işleri
 
 En sevdiğimden biri..
 
 Trafikte kalmak kötü bir şey değil ..
 
 Ahhh....
 
 Toplantıya çağrılmışlar ...
 
 Gidenler ..
 
 Uyuuu..uyu...
 
 Kaçmaya hazır..süper..
 
 Buna bayılıyorum ..
 
 Gerçekten mi ????
 
 Lamba direklerini kırasım var
 
 Birden farkedersin !! Korkarsın severek..
 
Kaç renk , kaç ton ..mercimek kadar beyinle anlamaya çalış dur ..
 
 Resim kötü ama Kempten'de harika bir batımdı..
 
 
 Kimse yok .. ohh bea ..
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 

Bulut, çok küçük su damlacıkları, buz kristalleri ya da her ikisinin karışımından meydana gelen ve tabanı yer yüzeyinden yukarıda olan kümelerdir.
İklim ve tarım açısından bulutlar çok önemlidir. İklime etki eden önemli faktörlerin başında güneş ve güneşlenme gelir. Bulutluluk ise güneşlenmeyi azaltan bir etmendir. Diğer taraftan yağışlarında bulutlardan meydana geldiği bir gerçektir.
Bulutluluk miktarının ölçümü gözle yapılır. Bu miktar tespitiSinoptik ve Klimatolojik rasatlarda farklılık gösterir. Sinoptikrasatlarda gökyüzü 8 kısıma bölünürken, Klimatolojik rasatlarda 10 kısıma bölünür. Bu kısımlardan kaçının bulutla kaplı olduğu tespit edilir. Gökyüzü tamamen bulutlarla kaplı ise sinoptik rasatlarda 8/8, Klimatolojik rasatlarda 10/10 şeklinde ifade edilir.
Bulutlar yüksekliklerine göre sınıflandırılabilirler :
1.
Yüksek Bulutlar
Cirrus (Sirüs)
Cirrocumulus (Sirrokümülüs)
Cirrostratus (Sirrostratüs)
2.
Orta Bulutlar
Altocumulus (Altokümülüs)
Altostratus (Altostratüs)
3.
Alçak bulutlar
Stratocumulus (Stratokümülüs)
Stratus (Stratüs)
Bulutlar hakkında genel bilgilere sahip olduktan sonra birazda özellikleri hakkında bilgiler verelim.
Cirrus (Sirüsbulutu : Beyaz renkte lif lif (saç gibi) yada ipek parlaklığında küçük buz kristallerinden meydana gelen bulutlardır.
Cirrocumulus (Sirrokümülüsbulutu : Kum taneleri veya küçük dalgacıklar halinde, oldukça küçük kümeciklerden meydana gelenince beyaz ve gölgesiz bulutlardır.
Cirrostratus (Sirrosstratüsbulutu : Gökyüzünü tamamen yada kısmen kaplayan ve genellikle ‘’hale’’ olayı meydana getiren, lif lif (saç gibi) veya düz görünüşte, şeffaf ve beyazımsı bulutlardır.
Altocumulus (Altokümülüsbulutu : Genellikle gölgeli, beyaz ve gri renge sahip bulut örtüsü ve kümeleridir. Bu bulutlar ayrı ayrı durumda olan tabakalar, yuvarlak kütlelerden ve tomurcuklardan meydana gelir. Aşırı soğumuş su damlacıklarından meydana geldiği gibi, çok düşük sıcaklıklarda buz kristallerinden de meydana gelebilirler. Bu bulutların ince kısımlarında bir çeşit Gökkuşağı olayı meydana gelir.
Altostratus (Altostartüsbulutu : Gökyüzünü kısmen yada tamamen kaplaya, çizgili düzgün görünüşteki grimsi veya mavimsi renkteki bulutlardır.
Stratocumulus (Stratokümülüsbulutu : Gri yadabeyazımtrak renkte olan bulutlardır. Bu bulutlar su damlaları, yağmur damlalarından meydana gelirler. Yine bu bulutlardan yağmur kar şeklinde yağışlar olur.
Stratus (Stratüsbulutu : Genellikle gri renkte, muntazam görünüme sahip bulutlardır. Su damlalarından meydana gelirler. Yer yüzeyine kadar indiklerinden ‘’sis’’ olarak isimlendirilirler. Bu bulutun en belirgin yağışı çisentidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder